فاجعه گرم شدن زمین
غیر قابل پیشبینی شدن وضعیت آب و هوا
اگر اهل خواندن روزنامه و اخبار باشید، حتما با پدیده «گرمشدن زمین»، «گازهای گلخانهای» و «معاهده کیوتو» آشنایی دارید.
تقریبا تمام مقالات علمی که در سالهای اخیر در مورد بهینهسازی مصرف انرژی و یا استفاده از انرژی تجدیدپذیر نوشته شدهاند، هدف خود را جلوگیری از تولید و انتشار دیاکسیدکربن و جلوگیری از «گرمشدن زمین» ذکر کردهاند. اما «گرمشدن زمین» دقیقا چیست و چرا از چنین اهمیتی برخوردار است؟
«گرم شدن زمین» اصطلاحی است که شاید تنها در چند سال اخیر رایج شده و پیش از دهه 90 میلادی، اصطلاح «اثر گلخانهای» و حتی بعضا «اثر پتویی» رواج بیشتری داشته است.
به طورکلی، زمین ما با انرژی وارده از خورشید، گرمای خود را به دست میآورد. این انرژی با برخورد به سطح زمین جذب شده و باعث گرم شدن سطح این کره میشود. اما تمام این انرژی جذب سطح زمین نشده و بخش عمدهای از آن به محض برخورد با سطح زمین به فضا پراکنده میشود.
در این میان، بخار آب نقشی دوگانه دارد. چرا که به صورت ابر، هنگام ورود انرژی خورشیدی به سوی زمین آن را پراکنده میکند. به عبارت دیگر، بخار آب قبل از برخورد نور خورشید به سطح زمین آن را منعکس کرده و پس از جذب و دفع این انرژی در سطح زمین نیز مانع بازگشت آن به فضا میشود و زمین را گرمتر میکند.
گازهای گلخانهای گرچه علت عمده گرم شدن زمین هستند، اما عوامل دیگری نیز در این پدیده موثرند. به عنوان مثال، میدانیم که سطح تیره نسبت به سطح روشن، توانایی بیشتری برای جذب نور خورشید دارد. به همین دلیل، دوده ناشی از موتورهای دیزل نیز که بر سطح ساختمانها رسوب میکند و باعث «سیاهشدگی» آنها میشود، یکی از دلایل گرم شدن زمین است.
شاید یکی از بزرگترین بدشانسیهای تاریخ بشر این مسئله بود که در دهه 70 میلادی دمای میانگین کره زمین به جای آن که طبق نظریههای ارائه شده افزایش یابد، کاهش یافت و در نتیجه هواشناسان در عوض نگرانی برای زمینی گرمتر، خبر از آغاز یک عصر یخی جدید دادند.
امروزه میدانیم که علت این کاهش یافتن دما، تغییر چرخه لکههای خورشیدی بوده و این کاهش دما به صحت نظریه گرمایش جهانی خللی وارد نمیکند. با این وجود، کاهش دما باعث شد که اتخاذ تصمیمهای لازم برای جلوگیری از گرمشدن زمین بیش از دو دهه به تاخیر بیفتد.
مهمترین اثر این گرمایش، شاید تغییر کلی آب و هوای زمین باشد. واقعیت این است که تمام افراد بشر دانسته یا ندانسته به نوعی، بر پایه پیشبینی وضع هوا زندگی میکنند.
علاوه بر این که نوع محصولات کشاورزی در هر منطقه بستگی کامل به آب و هوای آن دارد، کاشت و برداشت محصول در منطقه در هر سال نیز زمان مشخصی دارد که بر تجربه کشاورزان از آب و هوای سالهای قبل استوار است.
اگر کشاورزان قادر به پیشبینی آب و هوای منطقه در سالهای آینده نباشند، قادر به پیشبینی زمان کاشت و برداشت محصول نیز نخواهند بود. سایر مسائل زندگی نیز بستگی تام به آب و هوا دارد.
به عنوان مثال، مهندسین بر پایه سابقه آب و هوایی یک منطقه، ساختمانهای آن منطقه را طراحی میکنند و هیچ مهندس طراحی نیست که ساختمانی در منطقه کویری را در برابر برف مقاوم طراحی کند.
حال این دو مثال را با برف بسیار سنگین سال 1383 در شهر رشت، باران منجر به سیل در مرداد ماه 1385 در شهر کویری الپاسوی آمریکا و توفانهای سال 2003 در شهر لندن مقایسه کنید.
در حالی که هواشناسان دوره بازگشت توفانهای سال 2003 لندن را 30 سال پیشبینی کرده بودند، این توفانها در یک هفته دو بار اتفاق افتادند!
بنا بر تخمین روزنامه سانفرانسیسکو کرونیکل در سال 1998، خسارات ناشی از بلایای طبیعی مثل توفان، سیل و خشکسالی در دهه 90، سه برابر بیش از این خسارات در دهه 80 بوده است.
هرچند پیشبینی دقیق آب و هوای یک منطقه به دلیل عوامل بیشمار دخیل در آن عملا غیرممکن است، اما دانشمندان در مورد این که علت اصلی چرخه هوا در زمین، اختلاف درجه حرارت بین قطبهای زمین و استواست، اتفاق نظر دارند.
گرمایش زمین علاوه بر گرم کردن مناطق مختلف، با تغییر اختلاف درجه حرارت بین قطبها و استوا، چرخه کلی هوا را به هم میریزد. یکی از مهمترین دلایل اختلاف شدید آب و هوا بین قارهها، جریانهای اقیانوسی است.
معروفترین جریان اقیانوسی که «جریان خلیج» نام دارد، علت اصلی آب و هوای معتدل شمال غرب اروپاست که این منطقه را از تمام نقاط همعرضش روی کره زمین متمایز میکند. جریانهای اقیانوسی به عوامل مختلفی بستگی دارند که اختلاف چگالی بین آب شور و شیرین از جمله این عوامل به شمار میرود.
گرمایش زمین باعث آب شدن یخهای قطبی شده و میزان قابل توجهی آب شیرین به اقیانوسها اضافه میکند که ممکن است باعث تغییر عمده جریانهای اقیانوسی شود. اینکه این تغییرات چگونه روی آب و هوای زمین تاثیر میگذارند، هنوز مورد بحث دانشمندان است و در این مورد نظریههای مختلفی وجود دارد.
به علاوه بسیاری از گونههای جانوری با تغییر سریع آب و هوا منقرض شده و توزیع جغرافیایی بسیاری از این گونهها نیز تغییر میکند. سازمان محیطزیست آمریکا پیشبینی میکند که جمعیت اردکها در آمریکای شمالی از حدود 5 میلیون به حدود 2/5 میلیون در سال 2060 میلادی برسد.
جمعیت پنگوئنها در قطب شمال در سال 2001 در مقایسه با سال1950 به حدود نصف رسیده و باز گرمشدن زمین علت اصلی این مسئله شناخته شده است.
بنا بر گزارش مجله معتبر نشنال جئوگرافیک، تا سال 2050 بیش از یک میلیون گونه گیاهی و جانوری در معرض انقراض خواهند بود. به علاوه گونههای جانوری با تغییر آب و هوا به سمت مناطق جدید حرکت میکنند.
در انگلستان گونههایی از حشرات که قبلا در جنوب این کشور زندگی میکردند، با گرمتر شدن قسمتهای شمالی این کشور به تدریج در شمال کشور نیز دیده میشوند.
خطر حرکت گونههای جانوری، شاید در نگاه اول ملموس نباشد، ولی شاید لازم باشد به یاد آوریم که گسترده شدن محدوده زندگی پشه مالاریا به علت گرمشدن زمین، یکی از نگرانیهای اصلی دانشمندان است.
با توجه به تمام مسائل ذکر شده، طبیعی است که سازمان ملل متحد از کشورهای عضو بخواهد در قالب معاهدهای تحت عنوان «معاهده کیوتو» از میزان دیاکسیدکربن تولیدی خود بکاهند.
«معاهده کیوتو» که تاکنون توسط 161 کشور جهان امضا و به رسمیت شناخته شده است، کشورهای جهان را به دو دسته «توسعه یافته» و «در حال توسعه» تقسیم میکند.
کلیه کشورهای «توسعه یافته» که این معاهده را به رسمیت شناختهاند، ملزم هستند میزان دیاکسیدکربن تولیدی را تا سالهای 2012-2008میلادی به 5 درصد کمتر از میزان دیاکسیدکرین تولیدی در سال 1990 برسانند.
گرچه کشورهای «درحال توسعه» ملزم به کم کردن میزان دیاکسیدکرین تولیدی خود نیستند، با این وجود اگر این کشورها در خاک خود پروژههایی اجرا کنند که میزان دیاکسیدکربن را کاهش دهد، «اعتبار کربنی» دریافت میکنند که قابلفروش به کشورهای توسعهیافته است.
به عبارت دیگر، کشورهای توسعهیافته میتوانند یا از طریق اعمال فناوریهای جدید میزان دیاکسیدکربن را کاهش دهند و یا با پرداخت پول و کمک به کاهش دیاکسیدکربن در کشورهای در حال توسعه، خود دیاکسیدکربن بیشتری تولید کنند.
معاهده کیوتو سیاست «تجارت کربنی» در سطح کارخانهها را نیز تشویق میکند.
کارخانههایی که با فناوری جدید از دیاکسیدکربن تولیدی خود کاستهاند، قادر خواهند بود اعتبار کربنی دریافتی را به کارخانههایی که خروجی آنها هنوز با استانداردهای کربن مطابقت نمیکنند، بفروشند.
متاسفانه معاهده کیوتو هنوز توسط ایالاتمتحده آمریکا و استرالیا به رسمیت شناخته نمیشود و از آنجا که آمریکا بزرگ ترین تولیدکننده دیاکسیدکربن در جهان است، حضور این کشور در معاهده کیوتو برای موفقیت این معاهده در کاهش دمای جهان حیاتی است.
گرچه دولت آمریکا معاهده کیوتو را به رسمیت نشناخته است، بعضی از ایالات این کشور دست به اقدامات پیشگیرانه زدهاند، برای مثال ایالت کالیفرنیا متعهد شده است گاز دیاکسیدکربن را تا سال2020 به میزان 25 درصد کاهش دهد.
به جز معاهده کیوتو که در سطح بینالمللی به کاهش دیاکسیدکربن میپردازد، در سطح خانگی نیز برای کاهش دیاکسیدکربن اقدامات زیادی میتوان انجام داد. روزانه میزان زیادی دیاکسیدکربن به علت مصرف انرژی در خانهها تولید میشود که به راحتی میتوان این میزان را کاهش داد.
برای مثال، بسیاری از ما ماشین لباسشویی را قبل از پر شدن روشن میکنیم و میزان قابلتوجهی انرژی را هدر میدهیم. استفاده از لامپهای کممصرف که عمری طولانی دارند، به جای لامپهای معمولی هنوز تقریبا در هیچیک از کشورهای جهان معمول نیست، با وجود این که استفاده از آنها مبلغ قبض برق را تا حدود زیادی کاهش میدهد.
با وجود تشویق فراوان مردم به استفاده از وسایل نقلیه عمومی و حتی پیادهروی، هنوز بیشتر ما خودرو شخصیمان را ترجیح میدهیم. اکثر ما به جای عایق کردن بهتر خانه، کولر و بخاری را ساعتها روشن میگذاریم و به مسائلی چون پرینت گرفتن روی هر دو روی کاغذ توجه نداریم.
همه این مسائل، بهظاهر کوچک به نظر میرسند، ولی در کاهش گرمشدن زمین موثرند. جلوگیری از روند گرمایش، فقط با کاهش مصرف انرژی و استفاده مجدد و بازیافت منابع طبیعی امکانپذیر است و این همه تنها با همکاری تکتک ما میسر خواهد بود.
پژوهش درباره گرم شدن زمین
اولین تحقیقات در مورد بالا رفتن درجه حرارت زمین، بیش از 100 سال پیش توسط شیمی دان معروف سوئدی، آرنیوس، آغاز شد. آرنیوس در سال 1896 میلادی ادعا کرد که اضافه کردن دیاکسید کربن به جو زمین، باعث بالا رفتن درجه حرارت زمین خواهد شد.
از آنجا که اکثر دانشمندان در آن زمان معتقد بودند که عوامل دیگری چون جریانهای اقیانوسی خیلی بیشتر از آلودگیهای تولیدشده به دست بشر در آب و هوای زمین موثرند، این تحقیق چندان جدی گرفته نشد.
بخش دوم تحقیقات در این زمینه هنگامی آغاز شد که ثابت گردید دیاکسید کربن قادر به مسدود کردن مسیر اشعه ی با طول موج بالا و بازگرداندن آن به سطح زمین است. با این وجود هنوز دانشمندان معتقد بودند که اقیانوسهای زمین، قادر به جذب تمام دیاکسیدکربن تولیدی بشر هستند و لذا این گاز قادر به افزایش درجه حرارت زمین نخواهد بود.
اما ادامه پژوهشها نشان داد اقیانوسها تنها قادر به جذب یک سوم از دیاکسیدکربن هستند و دو سوم از گاز تولید شده در جو زمین باقی میماند. پس از این در دهه 60 میلادی بود که گرمایش جهانی یک تهدید جدی تلقی و مطالعات جدیدی روی آن آغاز شد.
در ادامه این تحقیقات در موسسه اقیانوسشناسی آمریکا، دکتر کیلینگ که عملا به عنوان کاشف پدیده گرمایش جهانی تلقی میشود، نمودارهای خود را از میزان دیاکسیدکربن جو ارائه داد.
این نمودارها نشان میدادند که این گاز به سرعت در مناطق مختلف زمین در حال افزایش است.
علی فرنود
* مطالب مرتبط:
آلودگی هوا همچنان قربانی می گیرد
افزایش شدید آلودگی هوای تهران و راه كارهای تغذیه ای